Wednesday, 14 October 2009

impian banyak sangat?

salam.
boyfie (aduh kenapa aku guna bahasa bebudak sekolah?) of mine selalu kata yang ai ni banyak sangat impian and cita-cita. macam dah bertukar jadi angan-angan sahaja.

ye ke?
betul?
hmmph. nak jadi poet lah, nak tulis buku, nak pergi UK buat literature, nak jadi pensyarah di ASWARA, nak jadi penggiat teater, dan yang terbaru, nak mula perniagaan library cafe. banyak sangat ye?
banyak...!
hmph.

aku dengan angan-angan memang bersatu.
tapi aku harap yang impian library cafe tu menjadi.

oh, apakah library cafe?
konsepnya sesenang namanya.
cafe yang ada buku unutk dibaca.
ataupun library yang mempunyai makanan untuk dijamah.
buku-buku, sekali membaca sambil minum makan rm1
sewa bawa balik rumah rm5-rm10 untuk 2 minggu.
beli, harga diskaun dari asal, tapi bila mahu jual sahaja.
kemudian ruang kedai besar.
boleh buat sewa untuk apa2 showcase, poetry reading, small gigs, kelas cupcakes (hehe), sewa untuk event such as birthday parties.
then ada food and beverages, food will be simple, air will be fruity fruits!
emmmmph.
oh ya, buku2 mestilah yang sedap dibaca, yang mungkin dibeli dari UK (inshaallah kalau belajar di sana), literature-ish memang banyak, mungkin juga koleksi poems, english and malay alike.
dan tidak lupa perkhidmatan wifi percuma kepada pengunjung :)

dan saya mahu namakan library cafe itu

ulat buku sanctuary.

besar sangat ke impian ni?
hoh. aku dah berangan lagi.

6 comments:

Md Zaini Zulkufli said...

tak salah sebenarnya berangan..huhu..
tapi dari berangan byk2..baik kita usahakan satu angan2 supaya jadi kenyataan..baru best :)

p/s ulat buku sanctuary?..nice name :)

*f@ryh@* said...

waa idea library cafe tu menarik..klu ia menjadi kenyataan saya akan jadi slah seorang pengunjungnya..hopes that ur wonderful dreams come true..

[z@ck] said...

nnt kalau akk buka library cafe..ada member card x? klu ada..1'll b the first to enter ur cafe.. =)

Hannanika Chan said...

@ en mat : thanks. i akan pastikan impian yg ni akan jadi kenyataan :)
@ faryha : datang la. ada spesel price for budak maktab. and teachers of course!
@ zack : yeay! datang2. ada diskaun!

Anonymous said...

dlu kat melawati (>10yrs ago) pnah ade bookcafe. cncept die same la cmni. tp oleh krn xde sambutan.. so...

mungkin skrg ni ok la.. org makin ske membaca.. tp u shud be cncerned abt maintenance of those books gak.. yela org mkn/minum kat situ.. buku tu pn bolela kotor/rosak.. susah la nanti.. kalau ikut buku library pn ade yg kotor2 sebab bdak2 ske makan cadbury timeout mase stadi. tp tu library..buku kotor org x kesah.. ni cafe.. tgh2 sedap mamam tgk2 ade gravy smudge ke kat buku tu kan.. dah hlng selera

lagi satu, kdg2 kapel2 yg dtg ni, sebelah je yg minat literature. seblah lg restless type. opposites attract kan. so cdgnye adelah bagi satu 'corner membuat bising' spy dorg bole tgk muvi fr dvd ke.. tgk bola ke sambil tgu boyfie/gerlgerl dorg =)

megati said...

anonymous td tu aku. =) sori nyelit

mi amor

Daisypath Anniversary tickers