Sunday, 14 December 2008

nasihat abah

salam
entry hari ini dalam bahasa melayu.
atas alasan ; disengajakan. untuk menyedarkan semua orang yg pandai membaca bahasa melayu tentang kenyataan orang2 malaysia.

abah aku sudah lama tak balik rumah; why? sebab dia berada di bukit antarabangsa sejak sebelum subuh hari kejadian 14 banglo ranap tersebut. dia bgn pukul 4 pg. aku dn mama pun terbangun sekali (yelah, mrk tidur bersama kan?). aku malas nak tanya sebab masih mamai kala itu. aku dgr perbualan abah kat telefon "panggil semua anggota kejutkan semua orang. kejadian tanah runtuh besar-besaran kat bukit antarabangsa. kerah semua anggota yang ada. yg tidur kejutkan". kemudian aku tidur balik. subuh itu tak dgr suara abah kejut kami yg selalunya liat nk bgn solat.


untuk seminggu, aku tak nampak abah. hanya dgr suara kat telefon suruh tolong siram bunga, masukkan kereta, kunci pintu. itulah abah. abah ketua bahagian jenayah IPD Ampang. (rasanyalah). sebenarnya abah ada balik, tapi pukul 3 pagi, lepas subuh dh pergi balik. patutla aku tak jumpa abah. kesian abah tidurnya tak sampai 3 jam. hari pertama lagilah. abah kata dia tak tidur pun.

dh lepas seminggu, reda sikit abah dh ada at umah. tapi balik still lewat la. kesian gak. abah kata, benda ni bleh berlarutan 1-2 bulan.aduh..pening tu..

yg point sebenanrnya ; abah cerita mcm2. salah satu yang aku ingat, : Ada anggota RELA tolong angkat satu beg org kaya ni. pastu org kaya tu marah2. suruh letak balik beg tu. dia kata "jgn angkat yang itu. dalam tu duit aku banyak". pastu org kaya tu suruh angkat brg lain yg besar2 dan berat2. anggota RELA tu turut ja. tp ada yg blah gitu aja. apakah perkataan yg sesuai untuk org kaya ni , aku pun tatau. tp aku nk ckp la kan, org dah tolong, secara SUKARELA. tp,...... hm..korang sendirilah sambung ayat aku.

cerita lagi, abah kata bantuan mmg susah nk sampai. especially makanan. bila makanan tak sampai, ada yg bising. tp bila makanan smpai, diorang kata tak sedap dn tak penuhi selera diorg. abah cakap "bersukurlah tuhan tak jatuhkan tanah tu atas kamu". diorg tak sedar yg diorg baru je terlepas dr malapetaka yg dahsyat. if not they wouldn't be complaining so much.

abah kata diorang bising bila tentera lmbt buat jalan. jalan susah. menyusahkan diorang. apalah masalah mereka ni. aku pun tak tau

tp, aku tak rs diorng SEMUA mcm tu. masih ada yg sgt prihatin dn menghargai org2 mcm abah aku ni. kepada yg menghargai dn tak komplen, terima asih dr pihak anaknya ini. yg komplen, lu pikir lah sendiri.

last2 abah simpulkan cerita-cerita nya
"anak2 abah tak payah la jadi kaya. abah dh tgk sendiri bongkak dan hidung tinggi"

so, mesej dr entry ini?
bak kata nabil "lu pikirlah sindri"

salam.
al-fatihah buat mangsa

4 comments:

Atie Kamil said...

penyakit orang orang kita
double standard merata2
perasan bagus tak kira
biaqla, nnt karma tunggu depa

Azureus said...

nani oi...i feel the same way la bile dgr perbualan dlm tv3 tu..i mean, kalau la benda ni berlaku kat flat orang2 miskin, sure tak bising mcm ni.tp sebab happen kat umah datuk2 datin2, semua bising.God is great nani..adela hikmah ur dad pegi keje lama2 tu..for sure he'll be rewarded in akhirat nanti.

♥.misz luna.™ said...

agak la...
org kaya slalu mcm tu..


btw..
ayah awak dh bbakti kpd msyarakat..

Hannanika Chan said...

Atie : yes, i stuju sgt!
zura: thanks babe :)
misz luna : hi, welcome:) thanks!

mi amor

Daisypath Anniversary tickers