Monday, 19 January 2009

boikotlah kamu ya?



salam.
kawan aku penah tanya
"perlu ke boikot ni?" dan ada kawan aku pula menjawab "perlu. sebab duit yang kita beli tu akan disalur ke tabung diorang nak beli senjata membunuh orang palestin." pastu dia tanya lagi, "kalau barang tu kita perlu sangat-sangat? dan kita dah biasa guna, mcm mana?". then dia jawab balik, "selagi tak membunuh, aku takkan beli barangan israel ni.".

sangat betul
ada betul
memang betul

kenapa kita nak memboikot?
kan sikit aja yang kita beli?
milo dh biasa minum la..
tak best la kalo tak minum..
mc d pulak sedap amat
tambah2 dia punya double cheese bege dgn dia punya sausage mcmuffin
perghhh..
mmg terliur gile tengok iklan dia kat katalog suratkhabar

tapi aku tetap boikot.
penerangannya?
sebabnya?

kerana aku tak berduit nak ke Palestin berjihad sama-sama
aku tak bermasa nak ke Gaza masak air dan beri ubat luka
aku tak berdaya nak redah sempadan arab yang ditutup untuk pelarian
aku lemah
aku tiada kudrat

jadi kudrat aku ini
digunakan untuk
melupakan McDonalds
menghilangkan Coke yang telah lama aku tinggalkan bukan kerana boikot saja, tp takut terkena dek diabetes yang membunuh
menghalang kawan2 berkunjung ke TESCO
menasihat keluarga untuk tidak lagi ke pizza hut, kfc dan memakai loreal
bertukar ke produk neutrogena
pakai syampu mustika ratu

hah
aku quote balik apa yang member aku cakap
"selagi benda tu tak membunuh"

dan oh ya
jangan lupakan doa kalian ya

13 comments:

Md Zaini Zulkufli said...

sokong2!
tp pasal McD tuh..ntahla..
xlah sedap sgt..besa2 ja :p

Hannanika Chan said...

:)
yaka biasa?
lidah kita tak sama kan?

Atie Kamil said...

just a thought...
by boycotting, we are affecting out nation's economy flow.
and with the current global economic slump, it won't do malaysians any good.
especially the poor.
prices might soar even more
inflation would follow
people will lose jobs and business.
i dunno
just thinking of wanting to do d best

Your Average Mat said...

Blogger bawah google. Google pun yahoo-dy punya agaknya... HMM... susah gak tu sis.

K0_E said...

tp majority malaysians boycott mase keganasan palestin sedang memuncak. bila da reda, masing2 lupa.
mula ke mcd semula, minum coke balik, pergi tesco dll.

kirenye mcm israel gne duit yg diorg dptmase perang da reda utk serang palestin, bial org boycott time diorg DAH bunuh rmi rakyat palestin, duit pun xcukup, diorg pn stop. benda ni berulang balik bila org da xboycott n diorg dpt duit balik.

so,kite kne boycott produk tu sampai bila2... kn?

Hannanika Chan said...

Atie : Yes, it will affect the economy. and yes, we'll be a bit miskin, but, it's our choice. for a good economy, or for the lives of our brothers and sisters of Islam? if economy and wealth is our choice, then i must say it is sad because we are not supposed to be greedy ppl. sometimes we have to sacrifice, for the better. and sacrificing needs lots of guts. money, economy, nafsu perut (for mcd :P) and many other needs. moreover kan, it's a good opportunity for us to buy our M'sian products. lg meningkat sales kan brg mesia. skrg ni pun dh kurang produk kecantikan yg beracun tu. huhu.
well, tepuk dada, tanya iman (walaupun dh agak lapuk ayat ni :P)

Mat : yeah. blogger is under google and under yahoo. i noe. but using blogs to spread to words mcm menarik jugak kan? pekena diorang balik. gunakan kepentingan diorang, untuk kenekan dan kutuk diorang. ok la tu kan? :P

Ateng : yes and yes. i really agree. we should continue on. moreover, kita kena sapot brg mesia. (wlpun kurang berkualiti, kita bagi sapot la jugak :D mungkin akan ada perubahan paradigma skit)

amirul hensome said...

so please boycott microsoft too because the owner and the founder is a jew. that's obviously THE JEW.

how we going to do our thesis, typing research, searching on the google.

Google founder larry page and sergei brin, either one of them is a jew. Now use what? yahoo? cari.com.my?

when talking about boycotting, apart from hangat hangat taik ayam, people always forget that United States of the America, the greatest country on Earth, is Malaysia's biggest export market. Providing jobs directly and indirectly to Malaysians through their presence here. Intel, AMD, Microsoft, DHL, UPS, IBM, just to name a few.

Then how do you deal life without Microsoft Office, Windows XP, Motorola, ESSO and Mobil, you know the necessities.

We are still using it because we need it? Does it mean we are being selective when it comes to boycotting, only boycott luxury things and goods that we seldom use? Why not discard everything that has connection with America/Israel? Things we need and can't live without it, we decided to disclude them from the list, only because we all know we can't live without it. Sounds like we are selfish.

Same thing with helping the orphan, giving (donating) them used clothes that we dont need or oversized or undersized, just to get rid of them from our closet, to be noble and donate them to charity?

I'm not into this boycott although it's the "in thing" nowadays. I dont boycott because it does not make sense. While i'm typing this im using a Dell PC, michael dell is an american jew and i'm using his product does it make me less muslim ?

For me if you really want to boycott, boycott the bloody fool arabs. ARABS are stupid, literally. They build the tallest building in the world, buy and fire american weapons, and turn deaf ears to their palestinian brothers plight? They are the one we should have boycott.

Hannanika Chan said...

amirul : ahaha. i noe u hate 'arab' ppl so much.i've encpuntered the scene when u maki these arab ppl when driving. haha. that's u y u suruh boikot dorg. hehehe.

well, what i meant about 'selagi tak membunuh' is the same case here. 'selagi tak kaco u buat assignment' can be under that phrase. hehe. well, it's ok if u dun boycot, or u disapprove it. i am just spreading the words and giving some reasons y i do so. if u dun believe in it, it's fine for me. I'm just helping Islam, in a way, because i noe there are millions of ways to do so. and i think prayers is the best way. i hope, out of that many millions ways,u use one to help the muslims in palestines if u dun use the 'boycott' way. i'm just pointing out the point that, it is my way of helping my sisters and brothers in Islam and i am so sorry for them that i started out late :(

rilex ppl :) i hope you guys dun forget your prayers. kalo cakap banyak, tulis banyak pun tak guna kan? :D

K0_E said...

it's not jew that we're boycotting now.. we're boycotting the products that helps the Zionis financial to attack the Palestinians.
not all the jews are zionis.. not all jews support the strikes towards the Palestinians.
as nani said, "selagi tak membunuh"..
and yeah, pak arab kebanyakannya sampah.. dok membazir duit ke tempat lain.. no sense of humanity..

Hannanika Chan said...

huhu. betul. kita boykot israel, bukan orang yahudi. kita boikot peperangan, bukan perkauman. pandai kawan2!

ziharusan said...
This comment has been removed by the author.
ziharusan said...

Singgah sebentar memberi respons kpd "Amirol hensome"
memangla pd fikiran(otak) kau x memberi efek, tp kalo sume org, i mean sume orng islam bersatu boikot, rancangan ini akan berjaya.
pasal kmptr, thats y la org islam kene belajar. belajar berniaga, belajar buat kereta, belajar buat 'KOMPUTER'. nie x. org Islam cuma tahu guna dan menyatakan buah fikir yg di'PALIT' pd dinding blog tanpa asas fikir yg dalam.
Kesimpulannya, fikir dulu sblm tulis (fikir dlm2) xlolx

ziharusan said...

nak tmbah lg, amalkan dasar pandang ke langit. Bukan dasar pandang ke barat atau dasar pandang ke TIMUR.

mi amor

Daisypath Anniversary tickers