Monday, 26 January 2009

pemberi yang besar

atau translate into bahasa org putih,
the big give.
pernah dengar rancangan ni?
pernah tertonton atau terlihat?
tadi aku tengok marathon termasukla finale nya sekali
biasa la, aku kalau bab-bab yang berkaitan ngan oprah memang layan tak berkebil mata kat depan tb tu



tapi that reality tv memang mashyuk habis la. the best so far, bagi aku. (second is project runway!)
memang menarik gila konsep big give ni.
ok, bagi yang kurang arif, big give ni rancangan ilham oprah winfrey (kalau korang tak kenal memang aku hampuk la)
dia cari sepuluh orang yang berusaha dan kreatif untuk 'menyumbang'
menyumbang tu maksudnya pk kan hadiah yang terbaik untuk mereka yang memerlukan. huu.. best kan?
sangat lah menyentuh dan tersentuh jiwa aku bila mana episod yang satu tu, diorang kene beri sesuatu untuk orang yang hampir tibe ajalnya. maksud aku, untuk orang yang tak kan hidup lama la
and, diorang kasi mcm-mcm kat this family, kasi diorang round new york, bayar segala hutang family tu.. wah memang bertuah dan touching gile
pastu diorang pekenan permintaan sorang nenek yang suka sangat lagu 'unforgetable' dan jemput penyanyi asal untuk nyanyi for the nenek. so sweet.
ok. enuf la diskripsi aku untuk rancangan tu.

kat malaysia ada ke?
ada... bersamamu tu.
ala yang jaclyn dok nyanyi tu
yang fifi duk pegi ke ladang tu
ha..lebih kurang sama la kan?
cuma, sumbangan dan pendekatan nya tak sama.
yang bersamamu tu sedih amat
aku tak tengok pun, sebab aku tak sanggup tengok
aku tak suka tengok benda-benda sedih ni
(padahal sebenanya, aku malas nak tengok..sori la penerbit, bosan skit la : jujur ni )

tak ada beza kita kat Malaysia ni dengan omputih tu
cuma..hm..

ntahla, kadang-kadang aku menyampah gak tengok bila ada orang or persatuan derma kat mana-mana tabung, nama diorang akan naik suratkhabar
then diorang nye gambar akan ditayang sebesar-besarnya kat paper tu (gambar serah cek)
ntahla nape aku nyampah. kalau derma ikhlas kan, tak payah la kita nak buh gambar besar-besar tu. yelah, kita yang kurang berduit ni tak mampu nak kasi banyak-banyak. tapi kalau kita kasi banyak, gerenti masuk paper. cuba la korang buat. kasi sume harta korang. sure masuk paper lah. hahaha

aku tak malu kalau aku cakap hari tu aku masukkan rm3 kat tabung palestine di sebuah restoran.
buakn nak belagak ke ape, aku bawak sepuluh hinggit je, mee rebus ngan air dah 7 inggit. huhu.
ntahla.
mungkin diorang memang betul-betul ikhlas kot. cuma media yang saja ja nak amik gambar.
watevaaa.

tapi aku terkenan pulak ngan cara salah sorang peserta big give ni menyumbang. dia tak guna duit pun, sebab dia tak ada kenalan yang kaya dan kabel-kable orang kaya. so dia pergi satu restoran dan minta chef restoran tu untuk beri kelas masakan percuma kepada kanak-kanak kat hospital orang miskin. and guess what? chef tu setuju and dia tanpa berbanyak soal terus mengatakan 'ya'.
begitu mudah sekali!

too good to be true kan?

tapi, kawan-kawan,
adakah sama perihal kita?
sanggupkah kita luang masa, tenaga, bazir wang
untuk strangers?

ntahla
tapi aku yakin dan pasti ada antara kita
yang berani menanggung kepenatan dan kerugian
untuk senyuman strangers dan orang yang memerlukan

aku doakan ada
antara kita ya?

reminder for myself too
aku doa juga kalau ada situasi sebegitu dihadapan mata
aku akan cuba untuk memberi
the big give
mungkin kecil tampak zahirnya
tapi di hati mereka adalah besar dan bermakna

thanks Oprah!

6 comments:

K0_E said...

em, bese la.. m'sia ni, kalo jumlah derma bnyk je, msuk paper...
tp xsume yg menderma tu nk masuk paper...
ader yg tpakse (blh ke?), tp ader gak yg penderma tu sndri call cameraman utk amik gmbr..

kalo bnyk duit, pastu xmenderma org kate kedekut, kalo derma tp org xtau diorg ckp kedekut gak, mane yg dok pk sgt psl ckp org tu mula la nk msuk paper, nti xde la yg nk kutuk2 diorg.. mula la org puji2.. maka kembanglah idung2 diorang..

pape pn, sume tu terpulang kpd keikhlasan hati..

ak ader gak tgk big give neh, memang menarik dan touching.. thumbs up!!

Hannanika Chan said...

Ateng : hee. betul betul! lagi kembang idung lagi profit masuk.. :)

k3i said...

nani makin bersikap matang...huhu
aku bila lagi eh?

Hannanika Chan said...

kema : haha. maataaang kah?
tanda-tanda nak kawen tu (hint hint!)
ngko dh matang dah. cuma tak tunjuk je. (aku pun belagak ja matang)

Md Zaini Zulkufli said...

x penah tgk pun big give..huhu

amirul hensome said...

aku suggest hang tengok "the bucket list"

--help a complete stranger--

mi amor

Daisypath Anniversary tickers