Saturday, 14 February 2009

nani yang tertinggal

Salam
aku ada sedikit pengakuan di sini
aku pernah jadi pathetic di ruang siber
ketika tahun 2001-2004 begitu kalau tak silap aku
umur masa tu menjangkau 18 tahun
darah muda
gila
mahu perhatian
mahu bercinta
bercinta aja
mahu minat orang
mahu ada crush
mahu diminati orang
mahu kapel.
dan yang paling pathetic sekali,
aku lakukannya di ruang siber.
stupid betul aku ni.

entah ape yang aku pikir waktu tu, aku pun tak tau. sekarang aku tengok balik betapa bodoh dan pathetic-nya aku kala tu. main bantai je bagi namber fon dekat strangers kat mirc. kadang-kadang myspace. gambar aku kat myspace, jangan cakaplah. memang myspace habis la. mata bulat dengan muka kecut konon comel. yang paling penting, ambil gambar kena dari posisi atas. baru nampak comel. kan? korang pernah buat tak? jangan tipu. haha.

bila kenang balik, tak sanggup mengaku nani tu pernah wujud. aku rasa diri aku jijik gila. macam siol aja. nyesal. betul. series. aku nyesal pernah jadi nani yang dulu.
24 jam internet. mama abah suruh semayang memang liat gila. mengadap pc macam kena sampuk jin. main mirc, myspace dengan harapan ada orang ajak aku kapel. saiko gila nani ni. cam ape je? kalau amik gambar rasa macam comel habis tu upload cepat-cepat. sanggup pegi saiber kafe kalau intenet umah buat hal. lihat kesanggupan nani dulu.

untuk apa nani?
untuk cari pakwe (jijiknya tulis benda ni)
buat apa pakwe tu nani?
boleh jalan-jalan.
takde la lonely sangat.
best woa.
cet tetiap hari.
macam mane ko ngorat weh?
senang je, taruk gambar cecomel konon2 kat mespes.
ataupun frenster. tapi kalu maispes lagi menjadi. lagi hot beb.
and jangan lupa edit gambo tu. kasi perfek sket.

jahil jahil
aku taktau lah dari mana datangnya perangai jijik tu
aku rasa nak buang je dari hidup aku
tapi hakikatnya
aku tetap pernah pathetic gila dulu.

tengok diri aku yang sekarang
aku syukur gila aku tak teruskan hidup macam tu
bersyukur sangat aku dah delete maispes aku
maispes mainan budak-budak macam aku
bersyukur aku nak jadi cikgu
alhamdulillah
terima kasih tuhan

kalau aku tiada kesedaran mungkin aku dah berlayar jauh
hanyut ke pulau nista

dan sekarang aku dengar sesuatu yang seakan familiar sekali

kalut: anak murid perempuan aku, bukan nak belaja pun, ada henset sebijik, dapat keja kilang, ada pakwe yang tua sikit yang ada motor bleh bawak jejalan. cukup lah tu. tu impian hidup diorang.

syit.
memang macam tu jugak la anak murid aku kat labu besaq.

dat's what i call darah muda.
teringat diri sendiri bila kalut habiskan kata-kata tu.
(cuma aku beza dengan budak rural yang kami ajar tu, aku fully utilize teknologi)

i have gone through that but no one knows.
and now i tell u.

it's up 2 u to judge me.
i'm only human.

9 comments:

Your Average Mat said...

deyy, U experiencing that when u 18? I'm experiencing it now.

Now I trying to get those high angle shots for myspace. mana nak tau org terpikat. Classic ones must use spek mata besar. hahaha...

nadiahchem said...

hidup macam roda. bosan dengar?
tak semua masa kita jadi terbaik. ada masanya jadi bodoh juga.
dan jgn pandang rendah seseorang yg kita rasa sedang buat benda bodoh. mungkin mereka berada di roda level paling rendah. mungkin mereka akan naik satu hari nanti. cuma yg perlu kita buat, tolong mereka.

gda Mokhtar said...

nani,
bila aku baca post ni, aku syukur.
aku x penah buat macam ni, mungkin aku x di exposekan pada semua tu.
syukur aku dari kampung.
syukur aku besar depan mata mak, abah, abang2 dan akak2 aku.
dulu aku merungut ketinggalan, but now i do realize semua tu ada sebabnya.

sama2 kita jaga.
diri kita dan kawan2 kita =)

wanderfulmadnificent said...

asal kawan2 aku tba2 gile reflection now and puisi, huhu, ada trend kesayuan ke :p

nway, alhamdulillah u change and u know what, that's what matters the most, that u pray for change and then u take action because Allah wont initiate the change unless u start taking the actions needed to change. some people never change, pity them, the world is coming to an end, and everyone has choices to make, its up to you to make the right ones, and dont forget that Allah gave u that knowledge so change for the better! =D

Arysha Ismael said...

xpe..tu dulu kan..cam same la..hahaha...xpela..dulu2 kan..kalu xde yg dulunye cite mana nk ade cite arini kan..betul x?at least kite blaja sumthing dr tuh right.ahaks...so skang kite xwat camtuh dah..pakwe xyah nk cr kat internet..terbongkang depan mata ah..seketui mai..hahaha..tapi windu jugak zaman tuh.aku ade gmbr kamu yg ala2 rockers tuh..ahaks..smpi skang aku simpan..

Md Zaini Zulkufli said...

bersyukurlah kamu sedar dari kesilapan :)
sbb x semua manusia sedar akan kesalahan mereka..huhu

Atie Kamil said...

siapala yg x melalui fasa itu
semua ada fair share of hideous experience masing2.....
u did a good job in taking me to the past tho....

blitz said...
This comment has been removed by the author.
Hannanika Chan said...

hehe
kebodohan bleh jadi pengajaran
terima kasih kepada kebodohan

to 'err' is human
to forgive is divine

=)

mi amor

Daisypath Anniversary tickers