Saturday, 28 March 2009

kehadapan cikgu-cikgu gila

Untuk cikgu-cikgu gila

Wahai cikgu-cikgu gila sekalian
Kamu ada di mana-mana
Di maktab, di IPG, di UPSI
Kamu di mana-mana

Wahai cikgu-cikgu yang tersimpang pedoman
Aku tahu kamu grunge, kamu emo, kamu indie
Kamu gantung DSLR di leher penuh daki
Kamu punya arena musik sendiri
Kamu punya band nyanyi-nyanyi
Kamu cikgu yang tak pernah lepas konsert gig
Kamu cikgu pergi Rock the World dengan tiket Incubus masih di almari

Tapi kalau pegi tetap konsertnya, anak murid naya kenapa?
Kalau kamu ambil foto sehebat alam maya, anak murid terlupa bagaimana?
Kalau sendiri pakai perkataan 4 huruf bersembur, mahu anak murid diam, wajar ya?
Kalau diri sendiri shout di fesbuk tak senonoh macam bodoh, mahu panggil anak murid kurang hajar?

Kamu yang kurang hajar. Kamu gila. Kamu berpotensi tidak meng-GURU

Kami pun grunge, malah dari awal lagi
Kami pun indie, zaman teacher’s pet lagi
Kami pun gila seni, gig boleh jadi
Teater kami pergi, reformasi kami tengok di tv

Bila jadi orang tua macam kami
Fikiran hampir matang, ya kami akui
Terkesan di hati anak murid kami
Apa mereka akan dapat satu hari?

Tapi gitar tetap di hati
Musik masih jiwa kami
Indie tetap nafas sampai mati

Tapi pikiran mungkin beda, sudah terbaiki
Harap kamu pun turut menurut sekali

sudah sudah la
jangan gila lagi.
aku geli.

4 comments:

Danny said...

Tak mau dah...eden tobat....hehehe.
Depa lambat lagi nak matang.....nanti matang la tu

Hannanika Chan said...

@Danny: yes, cepatlah matang wahai adik-adik ku :)

adaliciOus said...

hebat kak nani.
hebat! =D

Hannanika Chan said...

@ ada - thanks. u pn hebat! :P

mi amor

Daisypath Anniversary tickers