Thursday, 21 May 2009

cicak yang lain

salam
nak cerita tentang satu makhluk
makhluk yang mengganggu kerja kami 
sewaktu di hosba valley, jitra sebagai kaleidescope press.
yeah.

lepas dinner dan solat maghrib, boy masuk ke dalam markas urusetia dan terus ke bilik berita kaleidescope.
beliau pun mula menaip serta memilih gambar untuk edisi seterusnya.
harus cepat, orang berkira pada kaleidescope press ni. semua orang nak tengok gambar aktiviti.
yang lain sumenye sedang menikmati makanan yang sedap kat hosba tu.
kirenye, boy sedang melakukan syifnya.
sedang khusyuk boy melakukan kerja, tetiba ada satu makhluk keluarkan kepala dari sebaik langsir.
dia perhati boy.
boy perasan, lalu kalih mukanya ke makhluk tersebut.
boy belum panik lagi.
perlahan-lahan dia bangun dan menuju keluar ke ruang tamu markas dengan senyap-senyap.
boy takut.

pastu aku pun balik lah ke markas. dengan senang lenang nak meneruskan perjuangan sebagai skretriat berjaya.
tapi bila aku masuk ke markas, baru je nak buka 
pintu bilik berita boy kata
"nani, ada menatang la dalam bilik tu. aku tak berani. aku dok kat luar je"
"menatang ape kenama?"
"entahlah, yang aku tau besar"

erk. aku kaget seketika.
aku dan rumetku masuk ke dalam bilik senyap-senyap.
aku capai payung (berani konon) lalu aku tolak langsir dari jauh. aksi ini dilakukan dengan kangkangan yang luas kerana aku nak cepat lari kalau apa-apa jadi.
bila aku tolak, menatang tu bergerak. aku ngan rumet lari lintang pukang keluar.
"weihhhh...benda apa tu?"
"katok je la"
"tanak la, aku tatau benda pa, buatnya...eee!"

erk.
last resort.
"aku panggil pak guard a" (salah seorang volunteer aku tak ingat)

pak guard pun datang dengan besi panjang macam nak sula orang.
"pakcik, tengok la pakcik. kami taktau nak buat apa"

lalu kami keluarkan printer, dan barang berharga. takut pakcik tersalah ketuk pulak. hehe.
pastu kami menyaksikan pergaduhan pakcik dan binatang itu. tapi mestilah pakcik yang menang kan?
"aaaaaaa!" camel jerit. hahaha. camel paling kuat menjerit malam tu. dia pun membuat orang lain menjerit.
setiap kali pakcik ketuk binatang tu dengan besi, semua orang jerit
"ouch!"
"adui!"
"aaaa benda apa tu!"
"aaaiii!"

kemudian.
tamatlah riwayat binatang itu.

"nasib baik kamu panggil pakcik. benda ni, kalau menggigit dia tak lepas. pastu, beracun pulak tu"

gulp.
telan liur sekejap.

mari lihat aksi pokcik guard hero.

pokcik mengetuk-ngetuk

pokcik mengeluarkan mayat

pokcik menayang kepada kami

pokcik menerangkan kejahatan yang boleh dilakukan makhluk itu

cube lihat saiz kepala dia. sama kan dengan kepala suis. 
sian plak. kitorang yang perak, dia yang kena.


presenting...the villain :/
there you go.
look at the head!
cantik kan kulit dia

lepas tu
hari esoknya
chalet mat, zul dan karie dimasuki monitor lizard. 
biawak komodo ke dalam bahasa melayu?
tangkap jerit budak-budak laki
gulp.


4 comments:

DiLLaRY said...

omg kak nani!!! alergy gle ngn cicak...sbrg jenis cicak..mmg tkt sgt..tgk entri kak nani cm nk jerit rse!!

[z@ck] said...

ya ampun..geli gila ok..
eeeeeeeeeeeeee

Hannanika Chan said...

@ dillary : huuu. gambar tu akak tunjuk kat org pun depa dok jerit gak. geli!
@ zack : ngeh ngeh. cuba korang zoom sket gambar tu. lagi geli ok. dia memang menggerutu badan dia

Anonymous said...

aku still geli nengok menatang tu!
meremang bulu roma aku.
tringt mula2 aku jumpa tupai..cute!
mlm tu nightmare!
jmp cicak tu.
eskny plak jumpa ular.eeee..
x smpt amk gmbr, bkn x smptla..x berani hehe

-boy-

mi amor

Daisypath Anniversary tickers